KATAFOREZ KAPLAMA TESİSİ
Kataforez kaplama, metal bileşenleri korozif etkilere karşı korumak için endüstride geniş bir kullanım alanına sahip elektokimyasal bir kaplamadır. 1975 yılında ilk olarak otomotiv sektöründe kullanılmaya başlanmıştır. Genellikle otomotiv sektöründe bilinen ve tercih edilen bir kaplama olmasına rağmen, diğer sektörlerde de yaygınlaşmaktadır. İletken özelliğe sahip tüm metal parçalarda kataforez kaplama uygulaması yapılabilir. Öncelikli tercih sebebi, metal parçalara korozyon direnci sağlamaktır. Kataforez kaplama işlemi çoğunlukla ticari olarak siyah renkte uygulanır. Diğer renklerde uygulama mümkündür ancak yaygın şekilde kullanılmamaktadır.
Kataforez kaplama öncesinde kaynak çapakları, lazer kesim cürufları, pas vb. gibi boya yapışmasını ve korozyon direncini olumsuz etkileyecek unsurlar kumlama işlemi ile temizlenebilir.

Katodik proseste; pozitif yüklü malzeme negatif yüklü bileşen üzerine çöktürülür (katottur). Katodik daldırma boyama (CDP), katodik kataforez kaplama, kataforez kaplama veya katodik elektroforez gibi terimlerle ifade edilebilir. Kataforez kaplama, KTL (Kathodische Tauchlackierung – katodik daldırma boyama) olarak da yaygın şekilde tarif edilebilir.
KATAFOREZ KAPLAMANIN AVANTAJLARI
Elektroforetik birikim (EPD), elektrokaplama, katodik elektrodepozisyon, anodik elektroforez ve elektroforetik kaplama veya elektroforetik boyama gibi çok çeşitli endüstriyel işlemler için kullanılan bir terimdir. Bu işlem, sıvı bir ortamda süspansiyon halindeki koloidal parçacıkların bir elektrik alanının (elektroforez) etkisi altında göç etmesi ve bir elektrot üzerine biriktirilmesidir. Ticari olarak geliştirilen ilk anodik prosestir, ancak katodik proses daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Başta ekonomik olarak üzere çevresel ve uygulama alanları noktasında avantajları oldukça fazladır.